lauantai 18. toukokuuta 2013

Herkkuja ja kakkavaippoja.

Niin se on meidänkin perhe saanut lisäystä kun reilu viikko sitten maailmaan putkahti pieni miehen alku. Synnytys oli helppo ja poika on terve. Nyt kun sai tuon riippakiven pois tuosta edestä, on taas virhaa touhuta. Tietenkin sitä on vielä kipeänä, mutta Panadolin voimalla vedetään. Pitäisi vain muistaa välillä levätä. Mutta ei malta! Pää on täynnä kaikenlaisia ideoita!

Tässä kun on vieraita käynyt vauvaa ihastelemassa, on ollut hyvä syy leipoa. Olenkin kokeillut taas paria uutta ohjetta Magnolia Bakeryn kirjasta. Isomman pojan kanssa leivottiin eräs aamu aamiaismuffinseja (Oatmeal Muffins) ja tänään leivoin Pekaani -sokerikakun (Brown Sugar Pecan Cake). Tuo Magnolian kirja on aivan loistava. Ohjeet ovat simppeleitä, eikä tuotokset ole sellaisia ällömakeita, vaan aitoja makuja. Pidemmittä puheitta, tässä pari ohjetta:

Aamiaismuffinssit

5 dl kaurahiutaleita (ei pika-)
3,6 dl maitoa
3,6 dl jauhoja
1 rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa
ripaus kanelia
2 munaa
1,2 dl fariinisokeria
100g sulaa rasvaa
1 tl vaniljasokeria/ -esanssia

Sekoita kaurahiutaleet ja maito keskenään ja anna turvota n. 10min. Sekoita kuivat aineet keskenään ja tee kuoppa keskelle. Lisää munat ja rasva, sekoita varovasti ja sekoita vielä kauramössö joukkoon. Älä sekoita taikinaa liikaa. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 200 asteessa 16-18 minuuttia.

Muffinssit voi nautiskella sellaisenaan tai lisukkeilla. Päälle voi sipaista marmelaatia, tuorejuustoa tai levitettäkin. Ovat hyviä monta päivää ja tuoreemman maun saa käyttämällä muffinssia mikrossa muutaman sekunnin.

Pekaani- sokerikakku

5 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
150g margariinia
3,6 dl fariinisokeria
2 munaa
2,4 dl maitoa
1 tl vaniljaesanssia/-sokeria
1 pss Pirkka pekaanipähkinöitä paahdettuna ja rouhittuna

Paahda ensin pähkinät n.180 asteessa noin 15minuuttia. Pähkinät muuttuvat kullanruskeiksi ja tuoksuvat voimakkaasti kun ovat valmiita.

Laske uunin lämpöä 160 asteeseen. Rasvaa ja jauhota leipävuoka. Vatkaa rasva vaahdoksi. Lisää sokeria hiljalleen, koko ajan vatkaten. Lisää munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vuorotellen maidon kanssa. Jos käytät vaniljaesanssia, sekoita se maitoon. Sekoita 3/4 pähkinärouheesta taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja ripottele loput pähkinät päälle. Paista keskitasolla 60-70minuuttia. Anna jäähtyä ennen kumoamista.

Itse jouduin paistamaan kakkua 1,5h, josta 30min folion alla. Keskusta kun ei millään meinannut ottaa paistuakseen. Amerikkalaiset vuoat voivat ollakin hieman ohkaisempaa tekoa kuin minun paksu teflon vuokani... Kannattaa siis kokeilla tikulla ja tarkkailla tunnin paistamisen jälkeen kypsyyttä. Itse myös tein pienen lisäyksen omaan kakkuuni. Kaapissa kun sattui olemaan yksinäinen Daim- pötkö. Hakkasin pötkön muruksi ja ripottelin kakun pinnalle pähkinän kaveriksi antamaan hieman makeutta. Jäähtyneen kakun päälle voisi myös harkita suklaasprittausta koristeeksi, tai tomusokerikuorrutusta. Helppo ohje muunnella vuodenajan mukaan. Kesällä hieman vaniljajäätelöä ja mansikoita lämpimän kakun kanssa. Nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti